19 Ocak 2021 Salı

Muhabbet Kuşu Yem Ve Çeşitleri

Muhabbet Kuşu Yem Ve Çeşitleri

Tohumlar, muhabbet kuşlarının temel besin kaynağıdır ve iki kategoride sınıflandırılırlar : Yağlı tohumlar ve nişastalı tohumlar. Her iki tip tohumun yapısında karbonhidrat, lipit ve az miktarda protein bulunur. Bu yazımızda, bazı tohumlar hakkında kısa bilgiler ve bulundurdukları yağ, protein, karbonhidrat, selüloz oranlarını göreceğiz.

Öncelikle muhabbet kuşunuza alacağınız yemin el değmeden dolum yapılmış kapalı kutularda satılıyor olmasına dikkat edin. Açık satılan yemler toz ve havayla temas ettiğinden dolayı her türlü mikrop ve pisliği barındırırlar. Tanıdığınız, güvendiğiniz bir yer olmadığı sürece açık yem almanızı tavsiye etmiyoruz. Piyasada gördüğünüz kapalı olarak satılan kuş yemleri (Bonnie, Witte Molen, Vitakraft, Versele Laga, Lora, Quik, Mavi Boncuk) genel olarak karışım olarak satılmaktadırlar. Şimdibu hazır yemlerin içinde bulunan darı çeşitlerini inceleyelim.

Ak Darı : %10 protein, %72 karbonhidrat, %2,5 Yağ, %2,5 Selüloz içerir. Kolay sindirilebilir ve sağlıklı bir tohumdur. Muhabbet kuşlarının en çok tükettiği tohumlardan biridir.

Dal Darı : %15 protein, %67 karbonhidrat, %3,5 Yağ, %1,5 Selüloz içerir. Tohum taneleri diğer darı türlerine göre daha küçüktür. Yavru muhabbet kuşlarına yem kırmayı öğretmek için verilir. Yetişkinlerin de tüketmesinde fayda vardır. Haftada en fazla 1 tane verilmelidir. Yenmesi kolay olduğu için fazla verilmesi durumunda kuşunuz tembelliğe alışır ve diğer yemleri yemek istemez. Fazla verilmesi ayrıca şişmanlamasına neden olur.

Sarı Darı : %10 protein, %74 karbonhidrat, %2 Yağ, %2 Selüloz içerir. Ak darıdan sonra en çok tüketilen darı türüdür. Fakat diğer darı türlerine göre içeriğindeki maddeler kuşların vücutları tarafından daha az özümlenir.

Kızıl Darı : Çok küçük tanelidir. Doğal olarak bahçelerde ve çimenlik alanlarda yetişir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.

Siyah Darı : %10 protein, %70 karbonhidrat, %4 Selüloz ,%2 Yağ içerir. Ak darı ile aynı özellikleri taşır ancak kabuk yapısı biraz daha sert olduğundan kuşlar için ikinci planda yer alır. 


Tiftik Darı : Doğal olarak bahçelerde ve çimenliklerde yetişir. Farklı renklerde olabilir. Muhabbet kuşları tarafından yemiş olarak çok sevilir.

Japon (Japanese) Darısı : %12 protein, %13 Selüloz, %63 karbonhidrat, %5 yağ. Japanese darı özellikle Doğu Asya’da ABD’de gıda ve yem bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Muhabbet kuşları tarafından sevilen ve besleyici bir yemdir. Başta Avrupalı muhabbet kuşu yetiştiricileri olmak üzere dnta üzerinde tüm üreticiler tarafından yem karışımlarında %10-%15 arasında kullanılmaktadır.

Aspur : %10 protein, %70 karbonhidrat, %2 Yağ, %4 Selüloz. Genellikle kanarya yemi veya sade yem olarak bilinir. Bu tohum kabuğu kolay soyulduğu için kuşlar tarafından çok sevilir. Muhabbet kuşlarının yem karışımında %50 ye kadar kullanılabilir.

Keten : %24 protein, %22 karbonhidrat, %10 Selüloz, %31 yağ. Kahverengi, sert kabuklu, uzun biçimli yağlı bir tohum türüdür. Eski zamanlardan beri lif ve yağ bitkisi olarak yetiştirilir. Görüldüğü gibi protein düzeyi oldukça yüksektir. Tohum içeriği sayesinde doğal bir müslidir. İçeriğindeki mukus sayesinde iç organların korunmasını ve tüylerinin parlak olmasını sağlar.

Genellikle kafes kuşlarında keten tohumu tüketimi düşük düzeydedir. Yaz aylarında, keten fazla verildiğinde kuşun aşırı şişmanlamasına ya da erken eşe gelmesine neden olur.

Ayçekirdeği : %19 protein, %20 karbonhidrat, %10 Selüloz, %40 yağ. Ayçekirdeği %48 le % 50 arasında yağ içerir ve muhabbet kuşları için gerçek bir besin kaynağıdır. Ayrıca, birçok önemli amino asit, mineral ve vitamine sahiptir. Fakat bu ayçekirdeğini, yediğiniz tuzlu çekirdeklerle karıştırmamak gerekir. Muhabbet kuşlarına vereceğiniz ayçekirdeklerini, özel olarak üretilen yem markalarında bulabilirsiniz. Muhabbet kuşları bunları zorlanmadan kolayca kırarak yiyebilirler. Yağ oranı yüksek olduğu için fazla tüketilmemelidir. Aksi halde muhabbet kuşunuzun şişmanlamasına neden olur.

Yulaf : %12 protein, %64 karbonhidrat, %10 Selüloz, %6 yağ. İçi sarı, kabuğu beyaz, uzun biçimli ve iri taneli bir tahıldır. Yem karışımının içine karıştırılmamalıdır. Soyulmuş yulaf uygun yemliklerle kuşa ayrıca verilmelidir. Tüm tohumlar içerisinde mineral oranı en yüksek tohumdur. Ayrıca tüy dökme dönemlerinde muhabbet kuşları için önem taşır. Eğer fazla verilirse kuşların erken tüy dökümüne sebep olur. Yazın kuşlar üzerinde serinletici bir etkisi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder