19 Ocak 2021 Salı

Muhabbet Kuşu Kumu

Muhabbet Kuşu Kumu

Muhabbet kuşlarına sindirimi kolaylaştırmak için kuş kumu verilir. Bu yazımızda kuş kumu nedir, ne işe yarar, hangi sıklıkla verilmelidir, kullanımında ortaya çıkabilecek olası problemler nelerdir gibi sorularının yanıtlarını vereceğiz.

Muhabbet kuşları tarafından yutulan kuru taneli tohumlar ilk olarak kursağa gelir. Kursakta, salgıların etkisiyle yumuşayan besinler taşlığa geçer. Taşlık, kuş tarafından yutulan besinlerin iyice öğütülmesini sağlayan kısımdır. Taşlığın kasılması, besinlerin kumlar arasında sıkışarak ezilmesine ve sindirime hazır hale gelmesini sağlar. Fakat bu kum zamanla aşınarak öğütme görevini yerine getiremeyecek kadar küçülür. Bu durumda muhabbet kuşuna kuş kumu verilmelidir. Verilmediği takdirde her ne kadar kaliteli besinle beslenmiş olursa olsun bunları sindirip özümleyemeyeceğinden bu besinlerden yararlanamazlar.

Formüle edilmiş, ufak kabuklu tohumlarla beslenen kuşlar için kum gerekmeyecektir. Yiyeceklerin sindirimi için, bir kuşun, kolay sindirilebilir gıdalarla (meyve ve sebzeleri kapsayan) dengeli beslenmesi daha uygun olur.
Kum Tipleri:

Çözülebilen ve çözülemeyen iki tip kum çeşidi vardır.

Çözülebilen kum tipleri organiktir, mürekkep balığı kemiği, istiridye kabuğu bu tip kuma örnek olarak gösterilebilir. Bu kum tipi, tohumların sindirimine yardımcı olur. Kalsiyum ve mineral kaynağı olarak yararlıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder