19 Ocak 2021 Salı

Muhabbet Kuşu Alıştırma Ve Evcilleştirme

Muhabbet Kuşu Alıştırma ve Evcilleştirme


Muhabbet kuşu eğitiminde en önemli etken güven duygusudur. Peki muhabbet kuşumuzun bize güvenmesini nasıl sağlayabiliriz? Öncelikle bu iş sabır işidir. Asla mubişimiz konuşsun, elimize gelsin diye acele etmemeliyiz. Muhabbet kuşlarının eğitiminin en kolay olduğu yaşlar erken yaşlardır. Mümkünse kuşunuzu sadece birkaç aylıkken almaya çalışın.

Kuşunuzu aldıktan sonra evde onunla uzun zaman geçirebileceğiniz bir odaya koyunuz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu onu ürkütmemektir. Bu yüzden kafesini yüksek yerlere koymalı ya da asmalısınız. Ayrıca kuşun yanında ani hareketlerden kaçınmalı ve yüksek ses tonuyla konuşmamalısınız. Kafesin yerini seçtikten sonra 3-4 gün bulunduğu ortama alışması için beklemelisiniz. Bu eğitim sürecinde yazılanları sırasıyla ve belirtilen sürelerde yapmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde kuşunuz bu eğitime olumlu yanıt vermeyecektir.En çok merak edilen konulardan biri olan “kafes içinde ayna olmalı mı?” sorusunun cevabı kesinlikle “hayır” dır. Kafes içinde bulunan ayna, kuşun çevreye ve sahibine olan ilgisini azaltır ve kafesten dışarı çıkma isteğini azaltır. Bu da eğitimimize olumsuz etki eder. Kafes içinde bulunması gereken aksesuarlar hakkındaki yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Eğitim sürecinin bu kısmında kesinlikle kuşunuza dokunmamalı, onu sevmeye çalışmamalısınız.

Kuşunuzun bulunduğu ortama alışmasından sonra izleyeceğiniz ilk adım, elinizi kuşun görebileceği şekilde kafesinin yanında tutmaktır. Bu hareketi yaparken yumuşak ses tonuyla konuşmalı ve günde 2-3 kere tekrarlamalısınız. 3-4 günün sonunda kuşunuz bu harekete alışacak ve korkulacak bir şey olmadığını anlayacaktır. Şimdi gelelim bir sonraki adıma;

Bu adımda elimizi, kafesin alt kısmından yavaşça hareket ettirerek kapısını açmaya çalışacağız. Bu esnada kuşumuzla konuşmak onu rahatlatacaktır. Daha sonra minik adımlarla elinizin tamamını sokmaya çalışın. Eğer ürker ve kaçarsa 1-2 saat sonra tekrar deneyin. Bu hareketi, muhabbet kuşunuz eliniz içerideyken rahat edene kadar (yaklaşık olarak 1 hafta) tekrarlayın. Bu adımı da başarıyla tamamladıktan sonra sıra geldi kuşumuza elimizden yem yedirmeye. Öncelikle elinize bir tutam yeşillik ya da yem alın. Daha sonra bir önceki adımda yaptığınız gibi elinizi yavaşça kafesin içine, tüneğinin yanına yaklaştırıp elimize gelip yemesini bekleyin. Bu işlem biraz uzun sürebilir. Fakat göreceksiniz ki kuşunuz elinizden yem yemeye başlayacak.

Kuşunuz elinize alıştıktan sonra izleyeceğiniz bir sonraki adım, onu kafesten dışarıya çıkartmak olacaktır. İşaret parmağınızı bir tünek gibi kafesin içine sokun ve kuşunuzun elinize çıkmasını sağlayın. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz. Birincisi, tünek şeklindeki parmağınızı, gövdesiyle ayaklarının birleştiği yerden ittirin. Kuşunuz düşmemek için elinize çıkacaktır. Bir diğer yöntem de biraz önce bahsettiğimiz gibi kuşunuzu elinize kafesten yavaşça dışarı çıkartın. Kuşunuz tekrar kafesine dönüyorsa bu işlemi bir kaç kere tekrarlayın. Eğer kuşunuz kafesin üzerine veya başka bir yere konduysa bırakın orada kalsın. Etrafı keşfetmesi için ona biraz zaman tanıyın. Daha önceki eğitim aşamalarında elinize alışan kuşunuzun tekrar elinize gelmesini sağlayın. Bu işlem sırasında kafesin giriş kapısının açarak oluşturacağınız bir tünek, kuşunuzun kapıyı bulup kafesine girmesini kolaylaştıracaktır. 

Ve artık geldik eğitimimizin son kısmına. Kuşunuzu elinize(işaret parmağınıza) alıp sessiz ve kimsenin olmadığı bir odaya götürün. Amacımız kuşun bir elimizden diğer elimize geçişini sağlamak. Boşta olan elinizin işaret parmağıyla yatay olacak şekilde kuşunuzun ayaklarına doğru ittirin. Bu hareketi defalarca yineleyin ve başardığında onu sevdiği yiyeceklerle ödüllendirin. Göreceksiniz ki kuşunuz parmaklarınız arasında gezinmeye başlayacak. Yem ya da oynamasını sevdiği oyuncakları omzunuza koyarak omzunuza geçmesini sağlayın.

Evet! Başardık.. Bundan sonra yapmamız gereken, kuşumuza zaman ayırmak ve pratik yapmaktır. Unutmayınız ki mubişiniz 10 yıldan daha fazla yaşayabilir ve bu sürede asla unutamayacağınız anılarınız ve dostluklarınız olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder