Muhabbet Kuşumu Nasıl Konuştururum
Muhabbet kuşlarına konuşma eğitimi vermek, ilgi, zaman ve sabır ister.
Konuşma eğitimine başlamadan önce;
– Kuşunuza ayırabileceğiniz zamanı belirlemelisiniz. Eğer;
Sabahları annem, babam, dedem, babannem, ananem ilgilenir, akşam eve gelince de ben ilgilenirim diyorsanız, tek bir tane erkek muhabbet kuşuna eğitim vermek doğru bir karar olacaktır.
Eğer kuşla yeteri kadar ilgilenileceğini düşünmüyorsanız, bu durumda karşımıza 2 seçenek çıkıyor.
a. Yanına bir arkadaş muhabbet kuşu almak, kuşun sıkılmasını önleyecği gibi konuşma becerisini(kabiliyetini) de geliştirir.
b. Kafese aynalı salıncak takmak da sıkılmasına engel olacaktır.
Fakat kafese ayna takmak ile ilgili, kuşun aynadaki yansımasını eşi olarak seçmesi, bu yüzden aynaya kusma, zamanını sürekli ayna karşısında geçirme(sizinle bağ kuramama) ve kafesten dışarı çıkmama gibi problemler yaşanmaktadır.
Bu gibi durumlarda ayna hemen çıkarılmalı, kuşa daha fazla ilgi gösterilmeli ya da yanına bir eş alınmalıdır.
Konuşma eğitimine geçmeden önce, muhabbet kuşu eğitimi öncesindeki adımları tamamlamış olmanız gerekiyor. Resme tıklayarak önceki yazımıza göz atabilirsiniz.
Muhabbet kuşları dünyada en çok beslenen evcil hayvanlardan biridir. Bunun nedeni kolayca konuşma eğitimi veriliyor olmasıdır.
1. Söylemesini istediğiniz kelimeyi sürekli tekrar edin. Bir daha söyleyin. Bıkmadan tekrar edin.
Bazı sözcüklerle eylemleri ilişkilendirerek söylediğiniz kelimenin ne anlama geldiğini öğretebilirsiniz.
Örneğin; Sabahları uyandıktan sonra kuşunuza “Günaydın”, yanından ayrılırken ise “Güle güle” diyin. Daha güzel ve komik kelimeler öğretmek sizin yaratıcılığınıza kalmış.
2. Etrafındaki nesneleri adlandırın. El, top, zil gibi. Bu cisimlerle ilgilenirken isimlerini söylemeniz, eşyaları tanıması açısından yarar sağlayacaktır.
3. Kelimeleri coşkulu bir şekilde söyleyin. Muhabbet kuşları sert söylenen sözleri hızlı öğrenirler. Hişt, pişt gibi. Söylerken de neşeli ve kızgınmış gibi söylerler.
4. Öğretmeye çalıştığınız kelimeyi veya kuşunuzun ismini bir kağıda yazın ve kafesinin bir yerine yapıştırın. Durun! Sayfayı kapatmayın! “Ne diyor bu?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu yazı kuşunuz için değil. Eve gelen misafirler için. Böylece onlar da bu kelimeyi söyleyecek ve kuşunuz bu kelimeyi daha fazla duymuş olacak.
5. Müzik açın. Muhabbet kuşunuz hırçın görünüyorsa müzik açarak onu sakinleştirebilirsiniz. Rahatladığını hissettiğiniz zaman müziği kapatın. Yanına oturun, elinizi kafesin tabanına koyun ve konuşmaya başlayın. Öğretmek istediğiniz kelimeleri tekrar edin.
El eğitimi varsa, kuşu kafesten çıkarın ve uçurun. Uçarken kuşunuzla konuşmaya devam edin. Kafesine geri koyun. Tekrar hafif bir müzik açarak kuşunuzu rahatlatın.
Yatma zamanına doğru ona kitap okuyun.
6. Kuşunuzu dinleyin. Muhabbet kuşları bir kelimeyi ilk defa söylediklerinde hızlı ya da sessiz bir şekilde söylerler. Ötmek yerine garip sesler çıkarmaya başladığında onu dikkatlice dinleyin.
İpuçları ve uyarılar:
– Söylemesini istediğiniz kelimeyi söylediğinde ona sevdiği yiyeceklerden(dal darı gibi) vererek ödüllendirmelisiniz.
– Muhabbet kuşunuzu konuşması için zorlamayın. Konuşma eğitimini hızlandırmak için bol pratik yapmanız, kuşunuzla daha fazla zaman geçirmeniz gerekir.
– Eğitim sırasında kuşunuz sizi ısırıyorsa bazı şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Onu rahatsız eden veya korkutan bir durum vardır. Kuşu kesinlikle avcunuzun içine almamalısınız.
– Muhabbet kuşunuza konuşma eğitimi verirken önce huzurlu, sakin olmasına dikkat edin. Kuş el eğitimi almış olmalı. Sizin ve elinizin etrafta olmasından endişelenmemeli ve rahat olmalıdır.
– Erkek muhabbet kuşları, dişilere göre daha konuşkandır. Yeterli ilgi gösterilirse dişi muhabbet kuşları da konuşur.
– Sabırlı olun. Hiç konuşmayacak gibi görünebilirler. Denemeye devam edin. Elbet konuşacaklardır.
– Muhabbet kuşları içinde p,ç,t,k,b,d harfleri olan kelimeleri daha kolay telafuz ederler.
– Muhabbet kuşunuzu konuşmuyor diye asla azarlamayın, bağırmayın. Bazı kuşlar konuşmayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder